Zakończenie cyklu zajęć „Dzieciaki i warsztaty” w ramach programu edukacyjnego „Cztery Krańce Świata”

Szanowni Państwo,

w dniu 19 maja 2022r. zakończyliśmy cykl zajęć „Dzieciaki i warsztaty” w ramach programu edukacyjnego „Cztery Krańce Świata”.

Głównym założeniem zajęć „Dzieciaki i warsztaty” było zainspirowanie opiekunów do nowych form zajęć. Możliwość realizowania zadań w swoim żłobku, jednocześnie z placówką prowadzącą (relacja online – na żywo) pozwala na wzajemne wsparcie i utwierdzenie w przekonaniu, że fajne zajęcia poprzez zabawę są możliwe do zrealizowania. Jako opiekunowie małego dziecka współtworzą Państwo środowisko, w którym kształtuje się osobowość małego człowieka, dlatego ważne aby stymulowanie zmysłów było różnorodne. Placówki przed zajęciami otrzymywały listę rzeczy wraz z opisem do przeprowadzenia zajęć.

W ramach „Dzieciaki i warsztaty” zostały przeprowadzone 4 spotkania:
„Gotowanie na ekranie” relacjonowane z Gminnego Żłobka w Długołęce. Podczas projektu edukacyjnego była realizowana tematyka żywienia. Opiekunowie wraz z dziećmi przygotowały pożywne i zdrowe Muffiny z warzywami.
„Sensoplastyka” odbyła się w Centrum Rozwoju i Wsparcia Małego Dziecka w Pułtusku w związku z realizacja tematu sali doświadczania świata w ramach drugiego spotkania w Żłobku Miejskim w Pszczynie.
„Warsztaty wielkanocne” realizowane w Miejskim Żłobku w Suwałkach były propozycją zajęć nawiązującą do spotkań z rodzicami. Warsztaty mogły zostać zrealizowane przez żłobki jako warsztaty dla Rodziców. Opiekunowie wraz z dziećmi wykonały przepyszne soczewiaki, które są tradycyjną potrawą tego regionu.
„Nasze morze” – ten warsztat nie mógł nazywać się inaczej, gdyż realizatorem był Miejski żłobek ” Bursztynek” w Ustce. Dzieci we wszystkich żłobkach poprzez spotkanie na żywo wykonywały wspólnie morze w słoiku, rafę koralową na dnie morza oraz obrazek plastyczny z talerzyka papierowego.

Dziękujemy wszystkim placówkom, które uczestniczyły w warsztacie. Każda placówka, która uczestniczyła w projekcie otrzyma stosowny certyfikat.

Menu