Pogotujmy razem

Dzieci to wymagający, ale też bardzo otwarty konsument… 

dlatego z ogromną przyjemnością i satysfakcją przedstawiamy Państwu książkę kucharską „Pogotujmy razem”, która powstała z myślą o żywieniu dzieci od 1 roku życia do 3 lat. 

Pomysł napisania książki powstał po licznych sugestiach żłobków i klubów dziecięcych, które zgłaszały do Stowarzyszenia potrzebę udostępnienia konkretnych przepisów, które można zastosować przy planowaniu jadłospisów. Książka ma na celu wsparcie osób zajmujących się na co dzień żywieniem dzieci w żłobkach i klubach dziecięcych, a także ich rodziców i opiekunów.  Dużym walorem książki jest jej przydatność praktyczna, ponieważ przepisy znajdujące się w książce są autorskimi przepisami samych żłobków, które serwowały je swoim podopiecznym. Zależało nam, aby potrawy były akceptowane przez dzieci pod względem smakowym i wizualnym.   

Co znajdziesz w książce „Pogotujmy razem”: 

  • 60 przepisów kulinarnych na śniadania, obiady i podwieczorki przygotowanych i przetestowanych przez żłobki. Każdy z przepisów zawiera składniki na 10 porcji.
  • Ciekawostki i notki eksperta na temat danej potrawy lub składników w niej użytych
  • Potrawy sprawdzone i skorygowane pod kątem zgodności z zasadami żywienia dzieci.
  • Dowiesz się jak w praktyczny zdrowy i atrakcyjny sposób przyrządzać posiłki dla dzieci.
  • Poradnik o aktualnych wymaganiach dotyczących prowadzenia żywienia w placówkach opieki nad dziećmi do lat 3.

Redakcją książki zajęła się mgr inż. Joanna Jaczewska – Schuetz
Dietetyk, konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej. Współrealizator działań w programach zwalczania nadwagi i otyłości oraz promowania nawyków prozdrowotnych. Realizator projektów związanych z edukacją żywieniową dzieci i młodzieży oraz rodziców. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących m.in. prawidłowego żywienia i stanu odżywienia dzieci. Realizator wykładów i warsztatów popularyzujących zasady prawidłowego żywienia wśród pracowników żłobków, przedszkoli, szkół. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB).

Osoby przygotowujące posiłki dla dzieci stoją przez wyzwaniem, jakim jest podanie smacznych, zdrowych oraz atrakcyjnych wizualnie i smakowo potraw. Mamy nadzieję, że nasza książka będzie dla Państwa źródłem inspiracji i punktem wyjścia do własnych pomysłów na przepisy. 

Cena książki: 80 PLN + koszt wysyłki

Informacje:
e-mail: stowarzyszenie.zarzad@zlobkikluby.org
tel.: 507 442 085

Menu